Recept

Enkel tomatsoppa med briebaguetter

4 personer

1 st. passerade tomatförpackningar (5 lit) 1 st. krossade tomatförpackningar (4 lit) 1 st. gul lök
1 msk timjan (torkad eller färsk)
2 st. vitlöksklyftor eller en knippe färsk ramslök 1 dl. vitt vin
3 dl. vatten
2 st. grönsaksbuljongtärningar
Socker (gärna råsocker) Salt och svartpeppar Smör/olja
Ev. lite citronsaft

Brieost
Baguetter

Gör så här:
Hacka lök och vitlök. Fräs med timjan i en stor kastrull ett par minuter. Häll på vinet. Tillsätt tomater, vatten samt buljongtärningar och socker. Koka på medelvärme i 15 minuter. Mixa soppan i en Blender eller mixerstav. Smaka av med salt, peppar och ev. lite citron. Späd ev. med vatten.

Baguetterna
Sätt ugnen på 250 grader. Skär och halvera baguetterna i lagom portionsstorlek. Gnid in med vitlök. Lägg på en skiva Brieost och värm i ugnen tills de fått lite färg. Klipp gärna över lite färsk timjan (och ev. svartpeppar)

Servera!
En skål med turkisk yoghurt eller raita, kycklingbitar eller torsk, tortillachips samt tabasco är inte fel.

Smaklig måltid!

Knäckig plommonpaj

1 paj, ca 8 personer

150 g smör eller margarin
1 dl socker
1 dl farinsocker
½ dl ljus sirap
½ dl vispgrädde
2 dl havregryn
2 dl vetemjöl
1 dl hackad mandel
1 tsk bakpulver
600 gr plommon

  • Sätt ugnen på 200 grader. Smörj ugnsfast pajform.
  • Smält matfett i en större kastrull. Ta den från värme. Tillsätt resterande ingredienser förutom plommonen, och rör samman till en slät smet.
  • Kärna ur plommonen och skär i mindre bitar. Lägg ut dem jämt i formen och klicka och bre över smeten.
  • Grädda pajen i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter.
  • Servera ljummen, gärna tillsammans med lättvispad grädde.

Källa: allers.se